1st step:
1 ekor ayam (potong 4)
1 Kiub ayam
(Rebus sehingga ayam separuh masak.. kalu leh air rebusan perlu byk sbb nak gunakan utk nasi+sos cili+sos kicap +sup)
2nd step:
Ayam dikeluarkan dan diperab dgn:
Kicap manis
Sos tiram
(Xperlu perasa sebab kicap dah manis dan sos tiram dah masin)
3rd step:
Sementara tgu ayam.. kita wat nasi dulu:
3sb minyak
3sb Bawang besar+putih +halia (kisar)
Kulit kayu manis
Bunga lawang+cengkih
Serbuk kunyit skit utk warna nasi kuning
*tumiskan sehingga naik bau... tutop api then masukkan air rebusan skit.. kacau2.. masukkan beras yg dibasuh.. selebihnya masukkan air rebusan dengan sukatan biasa menanak nasi...
4rd step:
Dah settle nasi.. kita wat Sos cili:
Cili api +sos tomato+sos cili+garam+gula+bwang putih+halia+bwang besar
*kisar sehingga lumat... then kita masak atas api ya sehingga pekat.. sukatan sos cili ni bergantung kpd byk mana kita suka...
Sos kicap:
Gunakan kicap yg diperab dgn ayam td.. (xperlu membazir k)
Panaskan atas api bersama dgn air rebusan ayam.. tambahkan perasa jika suka... sukatan ikot suka... agak2 la yer...
Sup:
Tambahkan bwang putih+ bwng besar dan halia yg telah dikisar..
Then masukkan air rebusan..
Masukkan perasa ayam+garam
*nak sedap tambahkan juga bawang goreng+daun sup+daun bawang...
Siap!!! Mmg puas hati... dan terangkat...
No comments:
Post a Comment